Tennis is wat betreft spelregels, training en wedstrijden anders dan bijvoorbeeld voetbal, hockey en handbal. Bij tennis word je lid van een club, maar moet je jezelf apart opgeven voor zowel de trainingen (2x per jaar), competitie, als toernooien (bij de eigen club of bij andere clubs). Hoe het allemaal in elkaar zit leer je in de loop der jaren, maar hieronder staan wat zaken die je op weg helpen.

Inhoud

1.     Lidmaatschap
2.     Training
3.     Competitie
4.     Toernooien

1.    Lidmaatschap

Als je lid wordt bij TC Cash,dan mag je het hele jaar onbeperkt tennissen. Tenminste, zolang er geen sneeuw ligt. TC Cash heeft namelijk all-weather banen. Er bestaan ook andere ondergronden van banen, zoals gravel, daarop kun je niet spelen in de winter.

KNLTB

De vereniging meldt je aan bij de KNLTB en daarna ontvang je een bondsnummer en een spelerspas. Hiermee kun je je inschrijven bij toernooien en kun je ook mee doen met de KNLTB-competities.

Ook kun je op de website van de KNLTB altijd op de hoogte blijven van je actuele speelsterkte, de stand in de competitie van je eigen team of dat van iemand anders, etc. Op de website kun je ook vinden hoe je speelsterkte (= rating) wordt bepaald.

2.   Training

Bij TC Cash kun je twee keer per jaar inschrijven voor tennistraining. De trainingen beginnen in oktober en april, je moet je een aantal weken daarvoor al inschrijven via de website (rond augustus en februari). De trainer bepaalt samen met de Technische Commissie (TC) de indeling van de trainingsgroepen. Ze kijken daarbij o.a. naar de voorkeur van de spelers en naar de speelsterkte.

De trainingsgroepen kunnen variëren in grootte, maar bestaan meestal uit 8 spelers. Je kunt je ook inschrijven voor meerdere trainingen per week en je kunt zelfs privéles volgen.

3.    Competitie

Verschillende competities

De KNLTB organiseert drie competitierondes per jaar: Voorjaar, najaar en winter. Elke competitieronde heeft maximaal 7 speeldagen verdeeld over minimaal 7 weken. Je neemt aan een competitie deel als team met minstens 4 spelers.

Er zijn jeugdcompetities op landelijk, regionaal en districtsniveau en op woensdag, zaterdag en zondag. TC Cash ligt in district Centraal Brabant. De landelijke jeugdcompetitie is ingedeeld op speelsterkte. De regionale en districtscompetities worden ingedeeld op leeftijd en indien mogelijk ook op speelsterkte.

Wanneer mag je competitie spelen?

Er is geen minimumleeftijd voor het spelen van competitie. Wel zit er een maximumleeftijd aan de verschillende soorten competitie. Je mag altijd meedoen in een oudere leeftijdscategorie, maar nooit in een jongere. Vanaf het jaar waarin je 18 wordt, mag je niet meer meedoen aan de jeugdcompetitie en moet je meedoen met de seniorencompetitie.

 

Inschrijven voor competitie

Voor elke competitie kan de vereniging teams inschrijven, maar dat moeten ze wel zo’n 3 maanden van te voren doen. Dat betekent dus ook dat de deelnemers zich 4-5 maanden voor de start van de competitie moeten aanmelden bij de vereniging. Via de website, de nieuwsbrief en via de trainer krijg je op tijd een bericht hierover. De trainer maakt samen met de Technische Commissie de indeling van de competitieteams.

Reglement per competitiesoort

In de competitie speel je zowel uit- als thuiswedstrijden. Bij de jeugd moet altijd 1 van de ouders de begeleider zijn van het team. Er zijn speciale regels voor de verschillende soorten competities. De KNLTB stuurt deze naar de tennisclubs, zodat deze hun deelnemers goed kunnen inlichten over de spelregels van de competitie. Ook kun je de competitieregels terugvinden op de site van de KNLTB.

Wedstrijdformulier

Na elke wedstrijd vult de captain van het thuis spelende team het wedstrijdformulier in en de captains van beide partijen ondertekenen het formulier. De vereniging van het thuisspelende team zorgt ervoor dat het formulier wordt ingevoerd op de website van de KNLTB, zodat de uitkomsten worden verwerkt in de stand van de poule en de rating van de spelers. Bij TC Cash zorgt de Technische Commissie er bij de jeugd voor dat de standen worden ingevoerd.

Rood en oranje; negen speelweken

Deze competitie bestaat uit negen speelweken. Voor zowel de rode als de oranje kinderen (klik hier voor leeftijdsindeling) wordt er iedere eerste zondag van de maand gespeeld. Op deze manier spelen kinderen bijna het hele jaar wedstrijden. Omdat we vinden dat de motivatie van kinderen voor tennisles en voor tennis voor een groot deel gevoed wordt door het spelen van wedstrijden vinden we het belangrijk dat er het hele jaar wedstrijden worden gespeeld.

Rood en Oranje in grote teams

Zowel de wedstrijden in Rood als in Oranje worden gespeeld in teamverband. Teams in Rood bestaan hier uit 2 tot wel 12 spelers. Kleine clubs kunnen dus zeker ook meedoen. Teams in Oranje bestaan uit 2-8 spelers. Op jonge leeftijd is het sociale aspect erg belangrijk. Het hebben van vriendjes en vriendinnetjes bij tennis is een belangrijke factor bij het creëren van een optimale sportomgeving voor het jonge kind. Verder heeft winnen en verliezen een andere waarde als dit gebeurt in een team als wanneer dit individueel gebeurt.

Het format voor Rood

De rode kinderen spelen negen wedstrijden in de Tenniskids World Tour. De Tenniskids World Tour is gekoppeld aan de ATP/WTA World Tour. We spelen dus in januari Melbourne, dan gaan we naar Indian Wells vervolgens naar Parijs, Londen en natuurlijk New York. Door het nieuwe systeem te koppelen aan de ATP/WTA world tour leggen we een verbinding met de helden van het tennis. Kinderen spelen korte wedstrijdjes, volgens een zeer informeel systeem. Zie voor een voorbeeld van een rode wedstrijd dit clipje. Alleen de deelname aan een World Tour activiteit telt. Tijdens de dag is er een winnend team maar de resultaten van de spelers en het team worden nog niet vastgelegd of bijgehouden. De Tenniskids World Tour wedstrijd in Rood zal maximaal 1,5 uur duren. Tussendoor is het mogelijk dat een kleine pauze wordt ingelast.

Het format voor Oranje

De oranje teams spelen ook binnen het format van de Tenniskids World Tour. Deze teams bestaan uit 2-8 spelers. Het doel van de tour is om zoveel mogelijk punten voor je eigen Tenniskids World Tour resultaat te halen. Uiteindelijk is het mogelijk aan het eind van het seizoen een bronzen, zilveren of gouden World Tour badge te behalen. Op een speeldag komen 4-6 oranje teams bij elkaar. De spelers van deze teams spelen wedstrijden tegen elkaar. Iedere gewonnen wedstrijd betekent punten voor het World Tour resultaat. Aan het eind van de dag wordt er een winnend team bekend gemaakt. De onderlinge resultaten van de teams worden niet zichtbaar gemaakt in bijvoorbeeld een poulestand oid. Er is dus nog geen vergelijk tussen teams.


 

 

4.    Toernooien

Er zijn verschillende soorten toernooien waaraan je kunt mee doen. Via de website van de KNLTB kun je deze snel vinden. Ga naar: Jeugd/Zoek een Toernooi/Toernooizoeker. Alle toernooien die door de KNLTB zijn goedgekeurd kun je daar terugvinden en je vindt er een verwijzing naar de site van de vereniging. Doordat er verschillende programma’s zijn waarmee de wedstrijdleiding een toernooi kan regelen, zijn er ook verschillende websites waarop je je kunt inschrijven. Via de website van de KNLTB en de vereniging word je naar de juiste geleid.

Inschrijven voor een toernooi kan meestal tot 2 weken voor aanvang van het toernooi. In het reglement van het toernooi staan zaken over puntentelling, speeltijden, inschrijfgeld en andere praktische zaken.

Je mag niet aan 2 KNLTB-toernooien tegelijk mee doen of waar volgens de toernooikalender overlap tussen 2 toernooien is. Als dat geconstateerd wordt, dan word je uit beide toernooien ‘gegooid’.

Er zijn diverse toernooien:

- Open toernooien: Hiervoor kan iedereen zich inschrijven die lid is van een vereniging die lid is van de KNLTB. Je wordt bij jeugdtoernooien ingedeeld op leeftijd.

- Open toernooien op Actuele rating: Dit is een open toernooi, maar de poules worden per leeftijdscategorie nog nader verdeeld naar actuele rating van de spelers. Bijv. bij 16 spelers in de Jongens Enkel t/m 14 jaar worden er dan 4 verschillende poules gemaakt waarbij de 4 spelers met beste rating in de hoogste poule komen en de 4 spelers met de slechtste in de laagste poule. Hierdoor krijgen de spelers meer gelijkwaardige tegenstanders en ook betere wedstrijden.

- Clubtoernooien: aan deze toernooien mogen alleen leden van de eigen vereniging deel nemen. De toernooien van TC Cash vind je op de website. Je kunt je ook via de website inschrijven.

- Jeugdranglijsttoernooien: Deze hebben 1 * tot en met 5 ***** . Je kunt op deze toernooien punten verdienen voor de Nationale Jeugdranglijst. Voor de toernooien vanaf 3 *** moet je een bepaalde ranking hebben, maar voor de toernooien met 1* of 2** mag iedereen zich aanmelden. Lees wel het reglement goed door, want dat kan afwijken van de 'normale' reglementen

- Minitennistoernooien zijn voor de kleinste junioren tot en met 11 jaar. Zij spelen met een kleiner veld, zachtere ballen en een andere puntentelling.

Op de website van de KNLTB kun je alle informatie vinden over zowel de toernooien als de competitie. Ze hebben ook een speciale website voor jeugdtennis.

Copyright © 2003 - 2018 Tennisclub Cash. Alle rechten voorbehouden.